Een Kleine Koning?

We schreven nog niets over jeugdtheater. De reden? Daarvoor moet je eerst iets zien dat het beschrijven waard is. Geen zorgen, vandaag is het zover. Heeft u even trek in magie voor klein en groot? In een voorstelling, wonderschoon, maar met een boodschap? Het is naar Kleine Koning December dat u moet gaan kijken. Deze voorstelling van HETGEVOLG speelt sinds vorige week woensdag in HETPALEIS in Antwerpen en we kunnen haar zonder overdrijven een pareltje noemen. Het verhaal draait rond een oudere man (gespeeld door Vic De Wachter) en zijn compagnon Koning December II (ook gespeeld door Vic De Wachter). Vijftig minuten genieten van begin tot eind.

We moeten u op voorhand waarschuwen: het verhaal van de koning kan op het eerste zicht voor jonge kijkertjes een beetje vreemd lijken, vooral voor de kereltjes en juffertjes van het eerste leerjaar. Een volwassen man die samenleeft met een klein ventje dat achter de boekenkast woont? We hebben er echter goede hoop op dat de breekbare sfeer allen zonder problemen zullen meevoeren naar de wereld van de brommerige grootvaderfiguur die melancholische gesprekken over dood en leven houdt met zijn kleine koning. Hier hangt magie in de lucht, ook al is het niet helemaal duidelijk waar dat gevoel exact vandaan komt. Het zal wel iets te maken hebben met het gebabbel over dromen en onsterfelijkheid. En met de zachte stem van Vic, dat ook.

Een beetje droevig, zo’n voorstelling over dementie en dood? Waarschijnlijk wel. Een beetje te zwaar? Alleen als u er zelf te lang over nadenkt. Geen kind zal daar een probleem van maken. Zij zullen eerder lachen om de grappen van de Koning en vertederd staren naar Vic die een uitstekende grootvaderfiguur neerzet. Alleen de volwassenen zullen misschien een beetje onwennig achterblijven bij al die grote levensvragen. En is dat niet precies hoe een familievoorstelling hoort te zijn? De kindervoorstelling is niet rechtuit, maar kent verschillende laagjes die zowel kind als ouder als grootouder hun eigen betekenis bieden, zonder af te doen aan de warme sfeer die eenieder in zijn onderbuik voelt. Warm, vertederend en een beetje beangstigend, dat is hoe dat voelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s