Mentalisme, een leugen die onder de huid kruipt

Mentalisme, zegt u dat iets? U kent dit soort shows wel waarin tovenaars van de geest een hoofdrol spelen. Eén man of vrouw staat in het middelpunt van de belangstelling, centraal in een zaal van nieuwsgierige sterfelijke zielen. Deze magiër kan de gedachten van dat publiek raden en legt ze schaamteloos bloot. De mensen voelen zich in hun ondergoed gezet en toch smullen ze van dit soort shows. Best amusant, niet waar? Maar Rode Boom bewijst dat het ook anders kan.

Het gezelschap Rode Boom tilt dit louter entertainment naar een hoger niveau. Mentalisme is een belangrijke component van hun stuk De Gehoornde Man, maar het is tegelijk veel meer dan dat. De trucjes zijn slechts een vertrekpunt voor hoger poëtisch denken, een startschot voor filosofie over leugen en waarheid. De verbazing aan het eind blijft, maar tegelijk past het geheel in een artistiek kader. Niemand die aan het eind van de rit kan beweren dat hij of zij geen poëzie heeft gehoord, geen prachtig beeld aanschouwd heeft. Het is esthetiek in de klassieke zin van het woord, iets wat van een doorsnee show rond mentalisme niet gezegd kan worden. Daartoe draagt ook zeker het muzikale aspect van De Gehoornde Man bij.

Gewoonlijk geeft theater je een vrij veilig gevoel. Er is een onzichtbare grens tussen podium en zaal die zelden door acteurs of publiek overschreden worden. Kurt Demey en de zijnen wagen zich steeds verder over die mentale barrière om door te dringen in uw gedachten tot een onzichtbare spanning onderhuis trilt en kolkt. Dat geeft deze vorm van theater een meerwaarde die ook niet-frequente theaterbezoekers zonder problemen geboeid zal houden. De gehoornde man is te beschouwen als een stuk dat de theaterleek beetje bij beetje de liefde voor toneel kan bijbrengen. Dit maakt deze voorstelling ook zeer geschikt voor kinderen en families. Zelfs degenen die de grootste moeite hebben met stilzitten, zullen stilletjes in bed kruipen met slechts een korte vraag in het achterhoofd: hoe?

Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s