Nieuwtjes uit de theaterwereld (1)

Vanaf vandaag starten we op De Engelenbak met een nieuwe rubriek. Naast recensies en tips in verband met voorstellingen, zal u hier vanaf nu ook regelmatig een update vinden in verband met nieuwe gezelschappen die ontstaan, prijzen die uitgedeeld zijn of andere sappige weetjes om uw dag op te leuken. Laten we niet te lang bij de inleiding blijven dralen en meteen aan de slag gaan.

Ons eerste nieuwtje is ook meteen een tip voor het weekend. Op zondag 25 oktober kan je in de handelsbeurs naar de voorstelling Het huis der verboden muziekjes – de revanche gaan kijken, gemaakt door LOD muziektheater onder leiding van Dick van der Harst. Vijftien jaar geleden werd Het huis der verboden muziekjes 1 een echt succesnummer, waardoor een dikke vijf jaar later Het huis der verboden muziekjes 2 gemaakt werd. Nu volgt er dus een derde deel naar aanleiding van het vijfentwintigjarig bestaan van muziektheater LOD. Wat kan u van dit evenement verwachten? Een overweldigende ervaring met topmuzikanten die elkaar ontdekken. Een grote verscheidenheid aan instrumenten wordt door componist Dick van der Harst samengebracht, wat een cocktail aan verschillende emoties belooft te veroorzaken. Zo nodigt hij bijvoorbeeld de flamencozangeres Amparo Cortés, het Galicische vrouwenkoor Ialma en danseres Sofia Yero uit de eerste twee edities opnieuw uit. Eén ding staat vast: dit wordt iets wat als onvergetelijk de geschiedenisboeken in zal gaan.

De uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs ligt inmiddels al enkele weken achter ons. Freek Mariën van theatergezelschap HET KWARTIER sleepte de buit binnen met zijn tekst Wachten en andere heldendaden dat vorig seizoen door Vlaanderen toerde en dit seizoen hernomen wordt. Waar blijft het nieuws, vraagt u zich af? Dat van die prijs, wisten we al even, maar sommigen onder jullie zijn misschien geboren met een nieuwsgierige aard en zouden die bewuste tekst wel eens zelf willen lezen. Dat kan vanaf nu! Wachten en andere heldendaden is sinds enkele dagen te downloaden in de Nieuwe Vlaamse toneelbibliotheek (http://www.denieuwetoneelbibliotheek.nl/texts#_5122) ter ieders leesgenot. Aan u om te oordelen hoeveel van de oorspronkelijke woorden er uiteindelijk in het stuk terecht gekomen zijn en of de ‘vertheatering’ beter is dan het boek…

In de zomer is locatietheater erg populair door de warme temperaturen die iedereen uit de theaterzaal lokken. Dat wil echter niet zeggen dat er in de koudere seizoenen geen theater buiten de schouwburg gespeeld kan worden. De voorstelling Franciscus, jongleur van Assisi van Jenne Decleir speelt bijvoorbeeld enkele malen in het passende decor van een kerk. Een echte herst- en wintervoorstelling belooft Incontri te worden, het vuurspektakel van Sprookjes Enzo dat uiteraard buiten gespeeld wordt. Deze mix van circus en verhalend jeugdtheater heeft de capaciteit zelfs de grootste koukleumen de vorst tot in de puntjes van hun tenen te doen vergeten.

12108939_10207017360499983_7760747416918760475_n

Volgende week zijn we er weer met meer nieuws (tenzij er een onnoemelijk saaie week zit aan te komen waarin helemaal niets gebeurt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s