Rooskleurig entertainment voor de kleinsten: ‘Klaproos’

In deze blog namen we al eerder ‘Luchtschip’ van Theater Salibonani onder de loep. Vandaag maken we ruimte voor ‘Klaproos’, de nieuwe voorstelling van het gezelschap van Lukas Van Echelpoel. Hierin creëert hij samen met An Valentyn (in een regie van Benjamin Op de Beeck) een gelaagde utopische wereld voor de kleinsten. Warm peuter-en kleutertheater met een sterke muzikale insteek vormt het resultaat van deze nieuwe inspiratie. 

De spanning is van de opgewonden gezichtjes van een groepje twee- tot vijfjarigen af te lezen bij de aanvang van ‘Klaproos’. Ze zitten vooraan op bankjes, net voor een richeltje van glitterende lichtjes dat hen van het podium scheidt. Af en toe wordt er eens gezwaaid naar mama en papa achteraan, maar zodra de twee acteurs de speelruimte betreden is er een en al aandacht.

Klaproos_China.JPG

Theater voor peuters en kleuters hoeft al lang niet meer rechtlijnig te zijn. Absurde wendingen of woorden, esthetische beelden die vooral de ogen entertainenen en onderliggende symboliek worden niet meer geschuwd. Kinderen begrijpen een pak meer dan we denken en geven vaak eigen invulling aan wat er gebeurt. Dat is ook het geval bij deze Salibonani. Er vinden allerlei (absurde) dingen plaats in het grote witte bos en we ontmoeten verschillende figuren die elk hun eigen talenten tentoon spreiden. Het zorgt voor een fijne afwisseling die een kind kan boeien zonder onbegrijpelijk te worden. Ook de kleinsten onder het publiek blijven een en al aandacht.

Het sterkst bindend element is misschien de muzikale en talige talenten van elk van de personages die gecreëerd worden. ‘Klaproos’ is een sterk muzikale voorstelling en elk van de figuren – van kip Kokeliko tot Mevrouwtje Klaproos – weten meerdere liedjes en ritmische vaardigheden uit hun mouw te schudden waar de kinderen vrolijk op meedansen. Reken daar nog een paar heerlijke visuele spelletjes met licht en donker bij en het besef ontstaat dat tweejarigen ook al van toneel kunnen genieten!

Klaproos_Bellissimo

Lukas Van Echelpoel is een (muzikale) duizendpoot, maar ook An Valentyn trekt in ‘Klaproos’ flink haar plan. Speciale vermelding voor de buikspreektalenten die ze in deze voorstelling laat zien; niet alle sprekers slagen erin de mens achter de pop volledig te laten verdwijnen.

Als afsluiter mogen de kleine enthousiastelingen nog even mee doorheen de muzikale wandeling die opgesteld staat en waarin ze kennis maken met de instrumenten die in de voorstelling gebruikt werden. Aan vrolijk geklinger bij ons alvast geen gebrek.

‘Klaproos’ van Theater Salibonani toert nog door Vlaanderen en is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Gaan kijken kan nog op volgende locaties en data: http://www.salibonani.be/speellijst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s