De nieuwkomer: Symfonie Schnitzel met ‘Ons Land’

Vorige week waren we getuige van de geboorte van een gloednieuw jeugdtheatergezelschap, Symfonie Schnitzel, bestaande uit Laura De Vries en Hanne Torfs. Zij brachten try-outs van hun eerste voorstelling ‘Ons Land’, gericht op kinderen vanaf het eerste leerjaar. Kleurrijk, muzikaal en een lekker tikkeltje dramatisch zijn de woorden die Schnitzel kenmerken. Het lijkt erop dat de twee dames vanaf het eerste moment hun compleet eigen (licht absurde) stijl al gevonden hebben, los van wat critici als jeugdtheater willen bestempelen. Dit wordt een duo om in het oog te houden!

_DSC4531 Jasper Leonard
Foto: Jasper Leonard

Als de lichten doven, start de voorstelling met een aangename sprookjesstem die een verhaal vertelt over twee inwoners van Fletselaar, een conducteur en een broodjessmeerster, die elkaar elke dag ontmoeten tijdens de lunch. Dan komt er een nieuwe koning in het koninkrijk waardoor de twee vrienden samen op avontuur moeten, op zoek naar de o zo zeldzame zwanentranen. Onderweg zullen ze, zoals dat hoort bij een queeste, allerlei personages ontmoeten. Het is het soort avontuur dat je maar eenmaal in je leven onderneemt!

_DSC4641 Jasper Leonard
Foto: Jasper Leonard

Het verhaal van Ons Land, dat Laura en Hanne zelf schreven, is een eenvoudig nieuw sprookje dat kinderen vanaf zes jaar gemakkelijk zal bekoren en meesleuren. Dat is nodig als basis voor enkele meer ingewikkelde concepten en personages op te bouwen zodat ook de jongsten geboeid blijven en kunnen volgen, zelfs als niet elk aspect van de rest van het stuk tot hen doordringt. Die rechtlijnige begrijpbaarheid is al lang niet meer noodzakelijk gezien de enorme kwaliteit van kinderen om hun eigen draai te geven aan wat ze zien en aan de hand van eigen creativiteit een eigen wereld op het toneel te creëren.

C15D3622 Jasper Leonard
Foto: Jasper Leonard

Over de speelstijl van beide dames kan er al heel wat gezegd en geschreven worden, ondanks hun jonge leeftijd. Het valt op dat Hanne en Laura op dezelfde acteerschool hun tijd doorbrachten en samen hun stijl ontwikkeld hebben. Er zijn sterke gelijkenissen zoals de uitvergrote speelwijze, maar tegelijk spelen ze complementair waardoor het nooit echt volledig ‘over de top’ gaat. Ze geven de kijker het gevoel elkaar aan te vullen als ze samen op het podium staan door de ander ruimte te bieden. Misschien heeft dat te maken met het feit dat er ook twee personages gecreëerd worden die elkaar nodig hebben, maar het zal zonder twijfel interessant zijn te zien hoe hun speelstijlen zich verder ontwikkelen binnen hun eigen gezelschap.

Wij kunnen alvast niet wachten tot de echte première van Ons Land. Wordt vervolgd!

Meer info: https://www.facebook.com/symfonieschnitzel/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s