(Pijnlijke) herkenbaarheid: ‘Onze Koen’

Ooit zorgden Lucas Van den Eynde en Tania Van der Sanden ervoor dat half Vlaanderen knorrelachend aan het beeldscherm gekluisterd zat voor ‘In De Gloria’ en ‘Het Eiland’. Nu staan ze samen op het podium voor ‘Onze Koen’, een voorstelling van Theater Malpertuis. Gelachen zal er nog steeds worden, maar als een tekst door Peter De Graef geschreven is, weet je dat er uiteindelijk ook gehuild zal worden. ‘Onze Koen’: een lach, een traan en twee acteurs die tonen dat ze gemakkelijk uit het cliché kunnen breken die de gemiddelde Vlaming hen toebedeeld had. 

Zowel Lucas als Tania ondergaan voor Onze Koen een hele transformatie. Bij aanvang staat er een verlegen ‘ventje’ op het podium, een geloofwaardig groentje zonder enige ervaring met de vrouwen. Hij gaat na enkele aarzelingen een gesprek aan met een dramatische blonde vrouw met een gebroken hart. Gelach alom vanwege de flaters en aanstellerige one-liners die de zaal in geslingerd worden. Aan het eind wordt de situatie stilaan serieuzer. Kunnen twee mensen die niet verliefd op elkaar zijn een relatie beginnen, gewoon omdat dat praktisch is?

De tijd zal het moeten uitwijzen. De humoristische momenten blijven aanwezig, maar de twee jonge (en later iets oudere) ouderfiguren die tegen wil en dank geboren worden, zorgen vooral voor herkenbaarheid in de zaal. It’s funny because it’s true. We zien hen twijfelen over de opvoeding, discusiëren over het gedrag van hun zoon en pogingen doen om een eensgezinde lijn te vinden. Het einde is verrassend; de warmte tussen de personages wordt voelbaar tot in onze botten. Onze Koen toont geen groot liefdesverhaal met passie die de kijker tot bij de sterren schiet. Het toont het leven met alle emoties die daarbij aanwezig of net afwezig kunnen zijn.

Verwacht niet te veel van de realiteit waarin je leeft, lijkt Peter De Graef ons te willen vertellen. Zoek niet naar die eindeloze passie die romanpersonages soms vervult. Kijk rustig om je heen en mischien zal het leven je warmte en schoonheid schenken. Misschien ook niet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s