Pure magie: ‘Ongekende Evidenties’

Af en toe kom je van die theatervoorstellingen tegen waarbij je niet  weet wat je ervan denken moet. Meestal is dat negatief, maar bij ‘Ongekende evidenties’, de jongste voorstelling van Rode Boom, is dat absoluut het tegendeel. Je weet helemaal niet hoe mentalisme werkt of zelfs wat je precies (niet) gezien hebt, maar je houdt er magische vlinders in je buik aan over. Deze voorstelling over toeval belooft zowel bij jongeren als bij volwassenen liefde op het eerste gezicht. 

Enkele metronomen, een grote houten boom met omgekeerde glazen potjes en een schaaltje met een dobbelsteen. Enkele vreemde attributen sieren het decor van Ongekende Evidenties op het moment dat wij in Sint-Niklaas op een koude regenachtige vrijdag naar de voorstelling gaan kijken. Dan begint Joris Vanvinckenroye te spelen op zijn contrabas en zijn we vertrokken voor een spookachtige rit, volledig geleid door toevalligheden. And it’s gonna be a bumpy ride!

De ene na de andere verbazende gebeurtenis overkomt het publiek terwijl de sfeer door Kurt en Joris bijna ondragelijk spannend wordt. Gedachten lijken gelezen of beïnvloed te worden terwijl gasten af en aantreden, uitgekozen door toeval. Of niet? Rode Boom staat bekend om haar voorstellingen die mentalisme integreren. In deze vorm van amusement geeft een illusionist de indruk dat hij of zij over magische mentale vermogens beschikt. Dat gevoel geeft Kurt Demey je tijdens zijn voorstellingen ook. Je wilt je ogen neerslaan omdat je anders het gevoel krijgt dat hij dwars door je heen kijkt.

Toch verschilt Ongekende evidenties van pure entertainmentshows waarin goochelaars hun trucs demonstreren. De haarscherpe muziek van Joris, de artistieke beelden en de theatrale teksten die Kurt naar voren brengt, trekken de voorstelling uit het banale tot iets moois en sfeervols ontstaat. Het is onmogelijk niet mee te gaan in wat er zich tussen publiek en artiesten/acteurs afspeelt, een interactie die elke opvoering van deze voorstelling een unieke belevenis maakt. De pure theatrale ervaring laat zich bijna bij de haren vatten in deze Ongekende Evidenties. Wij willen met plezier nog een keertje deelnemen aan het gevoel, al is het maar zodat we enkele van de mentale vraagstukken opgelost krijgen waar we sinds die bewuste vrijdag met Rode Boom ons hoofd over blijven breken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s