Over gemis. En hoe dat niet stopt: ‘Wat (niet) weg is’ van Fien Leysen

Wat (niet) weg is: het afstudeerproject van Fien Leysen verovert op kousenvoeten de harten van de gewone toeschouwers. Wij kregen de tip en tegelijk de kans om deze voorstelling ook al eens te gaan bekijken en die lieten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Hoe dat precies verliep, willen we eigenlijk niet verklappen, maar een tipje van de sluier, kunnen we u alvast wel bieden! 

Hallo, ik ben Fien! Zo eenvoudig begint Wat (niet) weg is. In een beperkt groepje staan we om haar heen terwijl we absoluut niet weten wat te verwachten. De info is beperkt. Het zal gaan over gemis. En er kunnen maar 7 toeschouwers per keer langskomen. Daarmee moeten we het doen, dus laten we ons door Fien maar meevoeren… Al snel worden we de voorstelling ingezogen. We zitten allen face-to-face met Fien en ook enkele specialisten inzake gemis: hoe dat precies werkt, is te interessant om te verklappen! Die specialisten vertellen hun verhaal en Fien het hare. Het grijpt aan, het steekt, het doet pijn en het is mooi tegelijk. Fien glimlacht naar ons en wij glimlachen mee.

Want we herkennen en erkennen het verhaal dat verteld wordt. Welke mens heeft er nog nooit gemis ervaren? Ik denk dat er weinigen op die manier gezegend of net verdoemd zijn. Je voelt mee met elk woord, met elke poging om het gemis een beetje minder te maken. Je wil er – net als Fien – zo graag mee om leren gaan, maar eigenlijk lukt dat gewoon niet (altijd). De voorstelling zit daardoor bijzonder dicht op je huid, verschroeit de haartjes en kruipt eronder en vormt tegelijk een verzachtende balsem voor de brandblaren die ze achterlaat.

download

Je bent niet alleen. Je mist misschien wel, maar tegelijk besef je hoe universeel deze gevoelens zijn en hoezeer iedereen ermee worstelt. En dat je mag zoeken naar oplossingen om met je verdriet om te gaan, maar dat je ook mag missen. Dat besef is misschien het enige wat echt een beetje troost kan bieden…

Wat (niet) weg is blijft hangen. Het zal je laten nadenken en missen, glimlachen en huilen tegelijk. Op dit moment is de voorstelling nog niet voor het grote publiek te bekijken, maar als dat zover is, ga kijken! Voor u het weet, hebt u het gemist… En dat zou toch bijzonder spijtig zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s